Bornego College Tour

Gymnasium maakt kennis met de wetenschap

Afgelopen vrijdag (8 februari) maakten gymnasium-leerlingen uit klas 1 en 2 kennis met de wetenschap. Twee onderzoekers namen de leerlingen mee in de wereld van de wetenschap aan de hand van interactieve workshops over veerkracht in de topsport en manuscripten uit de middeleeuwen.

Wetenschapsdates

De workshops, ook wel de wetenschapsdates genoemd, organiseerde het Bornego College als extra activiteit voor het gymnasium. Zo kunnen leerlingen zich alvast oriënteren en kennis maken met wetenschap in de breedste zin van het woord. Deze keer stonden Groningse promovendi Jur Brauers en Aline Douma voor de klas om leerlingen te enthousiasmeren voor de wetenschap en hun eigen onderzoek. En dat is gelukt! Leerlingen deden enthousiast mee en stelden veel vragen aan de onderzoekers.

De veerkracht van topsporters

Jur Brauers startte de workshop met een korte introductie over zijn onderzoek naar veerkracht van topsporters (profvoetballers). Om de leerlingen zelf onderzoek te laten doen, moesten ze vervolgens in groepjes verschillende prestatietesten uitvoeren. Van zoveel mogelijk push-ups in 30 seconden tot aan zo hoog mogelijk springen. Tijdens deze opdrachten konden de leerlingen hun iPad inzetten om bewegingen te meten. Een mooie, interactieve manier om enkele basisvaardigheden van onderzoek doen te ontdekken. Gymnasium-leerling Femmy laat weten: “Het is leuk om te zien wat mensen later gaan doen en interessant om te weten hoe je onderzoek doet.”

Middeleeuwse manuscripten

De leerlingen werden tijdens de workshop van Aline Douma, die onderzoek doet naar politieke literatuur uit laatmiddeleeuws Engeland, meegenomen in haar passie voor manuscripten. Na een korte uitleg over de handschriften uit deze periode, gingen de leerlingen aan de slag met verschillende opdrachten om uiteindelijk zelf een manuscript te ontcijferen. Leerlingen die Latijn volgen zagen direct de overeenkomsten tussen die taal en het manuscript. “Het was makkelijker dan verwacht. Ik vond het erg interessant! Ik zou hier later ook wel onderzoek in willen doen,” vertelt gymnasium-leerling Nicola.

Extra activiteiten

Het Bornego College organiseert regelmatig extra activiteiten voor de gymnasium-leerlingen. Zo gingen de leerlingen eerder deze maand naar het Drents Museum om de tentoonstelling over Pompeï en Herculaneum te bekijken en werden vorig jaar in het kader van kunst presentaties gegeven door oud-Bornego-leerlingen.