mei 2019

Alwin in finale Scheikundeolympiade

Bornego-leerling Alwin Jansen heeft zich onlangs voor het tweede jaar op rij geplaatst voor de eindronde van de Nationale Scheikundeolympiade. Een hele knappe prestatie van de vwo-6 leerling uit Sint Johannesga. Net als vorig jaar hoort hij daarmee bij de beste 20 leerlingen op dit vakgebied in Nederland.

De Nationale Scheikundeolympiade is een wedstrijd voor havo- en vwo-scholieren. Op het Bornego College doen steevast enkele leerlingen mee aan de eerste ronde. Ook Alwin was dit jaar weer van de partij. “Ik dacht waarom niet nog een keer,” lacht hij. De toets duurde twee uur en was volgens hem niet heel moeilijk. Hij was dan ook niet erg verrast dat hij door was naar ronde twee. Ditmaal kregen de deelnemers drie uur de tijd voor open en meerkeuzevragen over bijvoorbeeld organische chemie en zuren. “Inspannend,” aldus Alwin. “Maar ik heb er ook wel van genoten voor zover je dat kunt zeggen. Zo’n toets is wel een uitdaging en je bent aan het einde wel even gaar.”

Onlangs kwam het heugelijke nieuws dat Alwin wederom door mag naar de eindronde. Hij is er nuchter onder. “Misschien komt het doordat ik het al eens heb meegemaakt. Ik weet hoe het gaat.” De komende tijd richt Alwin zich eerst op zijn eindexamen. Wie denkt dat dat een mooie voorbereiding is op de finale van de olympiade heeft het mis: “een examen is echt kinderspel vergeleken de olympiade,” aldus Alwin. “De eerste ronde ligt al boven het examenniveau.”

Finaleweek
Van 31 mei tot en met 7 juni is Alwin uitgenodigd om deel te nemen aan de eindronde van de Nationale scheikundeolympiade bij het bedrijf Avebe in Groningen. Deze ‘Nationale Scheikundeolympiadeweek’ bestaat uit (werk)colleges, practicum, ontspanning en een uitgebreide theorie- en practicumtoets. De uitslag wordt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 7 juni bekend gemaakt.