bornego 2.0

Het onderwijs op het Bornego College vernieuwt. Het wordt leuker, moderner en er komt steeds meer ruimte voor eigen keuzes. Dat vinden wij belangrijk en onze leerlingen vinden dat heel fijn!

Het past bovendien bij de maatschappij waarin wij leven. Die maatschappij verandert in snel tempo. Dan is het logisch dat het onderwijs met zijn tijd meegaat. Het zou zomaar kunnen dat jij later een beroep uitoefent dat nu nog helemaal niet bestaat. Wat je later ook gaat doen, we weten dat vaardigheden als ondernemerschap, samenwerken, kritisch en creatief denken, probleemoplossen, verbinding maken en kennis van ict steeds belangrijker worden. Wij helpen jou om al die vaardigheden onder de knie te krijgen zodat jij klaar bent voor jouw toekomst. Dat doen we in drie verschillende zones: de study- zone, de flex-zone en de i-zone.

Meer informatie? Bekijk ook: Filmpje alles over Bornego 2.0

Study-zone

In de study-zone krijg je les in de ‘gewone’ vakken. Samen met de kinderen uit je eigen vaste klas volg je bijvoorbeeld lessen Nederlands, wiskunde of Engels. Dat lijkt op hoe het altijd was. En toch is het ook een beetje anders.

Omdat de wereld om ons heen niet bestaat uit losse vakken, gaan vakken bij ons op school steeds meer samenwerken. Het helpt je de wereld beter te begrijpen en verbanden te zien. Een heel mooi voorbeeld is ons nieuwe vak ‘wetenschap & technologie’. Het is een mix van de vakken techniek en nask. Je leert er bijvoorbeeld over robotica, 3D-printen en programmeren. Je krijgt een stukje theorie en je past vervolgens die theorie zelf toe in de praktijk. Hoe leuk is dat?

Binnen vakken als geschiedenis en aardrijkskunde werk je regelmatig aan dezelfde thema’s. Zo ontdek je zelf ook verbanden. Waarom liggen steden bijvoorbeeld op de plekken waar ze nu liggen? Het antwoord vind je bij beide vakken!

Je werkt in de study-zone in je lokaal of op een leerplein. Dat laatste is een open ruimte tussen de lokalen waar je bijvoorbeeld gemakkelijk in groepjes kunt werken. Of waar je juist zelfstandig werkt terwijl een deel van de klas extra uitleg krijgt.

Meer informatie? Lees ook: Flyer Study-zone, en Jens over het vak wetenschap & technologie

Flex-zone

Omdat niemand hetzelfde is, hebben we de flex-zone. Het woord zegt het al: de flex-zone is flexibel. Je krijgt wat je nodig hebt en dat kan per leerling anders zijn.

Je kunt in de flex-zone bijvoorbeeld extra hulp krijgen voor een vak. Vind je wiskunde lastig of heb je moeite met de Franse uitspraak? Dan meld je jezelf aan voor een uurtje (of meerdere uren) extra uitleg in de flex-zone. Ga je als een speer en wil je extra verdieping? Ook dan ben je in de flex-zone op je plek!

Daarnaast kunnen leerlingen met dyslexie of faalangst in de flex-zone rekenen op ondersteuning. En lukt huiswerk maken of leren thuis niet zo goed of heb je daar nog wat hulp bij nodig? Dan kan dat in de flex-zone onder begeleiding. We hebben daarvoor een ‘maaklokaal’ en een ‘leerlokaal’.

Meer informatie? Lees ook: Flyer flex-zone, Damian en Jiro over de flex-zone en Ilma over flex-les

i-zone

Veel leerlingen vinden de i-zone het leukste van hun schoolweek. En dat snappen we wel. In de i-zone kies je zelf een module die je een periode lang volgt (we hebben vier periodes). Dat kan van alles zijn: CSI, koor, voetbal, zelfverdediging, First Lego League, speksteen bewerken en nog veel meer.

Je kiest iets wat je leuk vindt, waar je goed in bent, iets onbekends of iets wat je nieuwsgierig maakt. En ook hier werk je aan je vaardigheden. Zo leer je bij het koor en CSI echt samenwerken en moet je bij de First Lego League en speksteen bijvoorbeeld creatief denken.

De i-zone module volg je samen met leerlingen uit andere klassen: dat is ook goed voor je sociale vaardigheden! Aan het einde van een periode sluit je de i-zone af met een presentatie voor ouders en verzorgers.

Meer informatie? Lees ook: Flyer i-zone en Stan over de i-zone Spaans

Support

Je staat er bij ons nooit alleen voor. We willen dat je bij ons op je gemak bent en dat wij je goed kennen. Daarom krijg je een coach. In je coachgroep zitten ongeveer 15 leerlingen. Regelmatig heb je een individueel coachgesprek of kom je samen met de coachgroep.

De coach helpt je bij het maken van keuzes: heb ik de flex-zone nodig? En zo ja, waarvoor? Welke module kies ik in de i-zone? Wanneer je vragen hebt of ergens tegenaan loopt, is de coach je eerste aanspreekpunt. Hij of zij luistert, stelt vragen en helpt je ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. We snappen heel goed dat dat lastige vragen zijn en je hoeft bij ons ook echt niet alles te weten. Wel willen we graag dat je over dit soort vragen leert nadenken. Daar heb je later veel aan!

Een goed contact met thuis vinden we belangrijk. Daarom houden we
aan het begin van het schooljaar een startgesprek met jou, de coach en je ouder(s) of verzorger(s). In dat gesprek kun jij iets over jezelf vertellen en over wat jij van het schooljaar verwacht. In het voorjaar voeren we samen het voortgangsgesprek en kijken we hoe het gaat en blikken we vooruit naar de volgende periode.

Meer informatie? Lees ook: Flyer support, Alles over de check-in en Tessa over haar coach

 

Bornego 2.0 als schematische weergave