Scheikunde Olympiade

Bornego-leerling Lieuwe in finale Scheikunde Olympiade

Het is zo’n beetje een jaarlijkse traditie: een Bornego-leerling in de finale van de Scheikunde Olympiade. Ditmaal is de eer aan gymnasiumleerling Lieuwe Huisman uit Rotstergaast. De finaleronde wordt gehouden op woensdag 9 juni. Er wordt nog gekeken in welke vorm dat gebeurt.

De Nationale Scheikundeolympiade is een wedstrijd voor getalenteerde leerlingen van het vwo en de havo. Normaalgesproken bestaat de olympiade uit twee toetsen die op school worden afgenomen en een finaleweek op een locatie in Nederland. Door het coronavirus is de tweede ronde dit jaar komen te vervallen en zijn de 25 beste leerlingen van de ruim 3000 deelnemers aan de eerste ronde direct door naar de finale.

Niet verwacht

Dat Lieuwe als 18e een toegangsbewijs wist te bemachtigen voor die finale had hij niet verwacht. “Eerlijk gezegd zat ik bij sommige vragen beste wel een beetje te prutsen,” zegt hij.

Ondertussen is hij thuis al voorzichtig begonnen met de voorbereiding op de finaletoets. “Dat wordt nog wel wat,” erkent hij. “Het gaat over onderwerpen als kwantummechanica en dan op universitair niveau. En dat is best pittig.” Nu draait de toekomstige student natuur- en scheikunde zijn hand daar niet voor om, maar hij mist wel de trainingsdag die finalisten normaalgesproken krijgen. Het is dus afwachten hoe de finale zal aflopen, een mooie ervaring is het in ieder geval wel.