Update

Bornego-leerlingen organiseren opruimactie

Vandaag, donderdag 14 februari, deden ruim 300 leerlingen van Bornego Lyceum mee aan een alternatieve staking voor een beter milieu. Van 12.30 – 14.00 uur staken zij de handen uit de mouwen en ruimden ze rondom in Heerenveen afval. Dat leverde een hoeveelheid afval op die normaalgesproken door 900 leerlingen in een schoolweek wordt geproduceerd.

De opruimactie was een initiatief van leerlingen Marije Ton en Kevin Karsten Schüler uit vwo-5. “Toen vorige week leerlingen in Den Haag gingen staken, kwam het milieu in de lessen ter sprake,” legt Marije uit. “Wij vonden dat we beter niet konden staan klagen, maar zelf iets moesten doen om te zorgen dat het beter wordt.” Een opruimactie vonden ze een goed plan. Hun idee bespraken Marije en Kevin met de vestigingsleiding. Samen spraken ze af dat de opruimactie op donderdag 14 februari plaats zou vinden. De vwo-5 leerlingen deden vervolgens in de pauze een oproep aan hun mede-leerlingen om zich vooral aan te melden en samen de schouders eronder te zetten.

Steentje bijdragen

De aanmeldingen bleven bij Marije binnenstromen. Leerlingen moesten zich namelijk aanmelden voor de actie en bij aanvang werden hun leerlingpasjes ingenomen . “Zo blijft het overzichtelijk,” zegt hij. Net als Marije hoopt hij dat ze met hun actie een klein steentje bijdragen aan een beter milieu. “Ik stoor me ook aan het plastic spul hier op het pad naar school. Hopelijk kunnen we dat met elkaar enigszins verhelpen.”