Duits

Duitse verkiezingen op het Bornego College  

Leerlingen wanen zich volgende week heel eventjes Duitser wanneer ze hun stem uit mogen brengen voor de ‘Bundestagswahl 2021.’ Terwijl de Duitsers zelf pas op 26 september naar de stembus gaan, kan dat op Bornego Lyceum al de hele volgende week.  

Daarbij gaan de leerlingen met Duits in hun vakkenpakket niet over één nacht ijs: zij krijgen een spoedcursus Duitse politiek. Dat gebeurt niet alleen in de lessen Duits, maar ook via TikTok. Docent Femke Swarte deelt er als Frau Swarte regelmatig weetjes en tips over haar vak. Dat valt in de smaak en het bereik is groot. Femke is ook initiatiefnemer van de verkiezingen op Bornego Lyceum. “Ik vind het belangrijk om hier aandacht aan te besteden,” legt ze uit. “In Duitsland spelen ongeveer dezelfde politieke issues als hier, het is ons buurland en ik vind het goed wanneer jongeren ook een beetje politiek bewust zijn.”

Dag van de Duitse taal 
De Duitse verkiezingen zijn dit jaar extra bijzonder, geeft ze aan. “Merkel neemt afscheid en dat is natuurlijk heel treurig,” vindt Femke. “Als je kijkt hoe zij op zo’n internationale top al die mannetjes onder haar duim houdt; dat vind ik prachtig, al hang ik haar partij niet aan.” Naast de verkiezingen is er nog een extra reden om volgende week aandacht te hebben voor het vak Duits: op 22 september is het de Dag van de Duitse taal.