8-plus

Gastlessen voor 8-plusleerlingen

De 8-plus groep op het Bornego College heeft afgelopen maandagmiddag een gastles scheikunde gevolgd. De komende tijd zal deze groep van 28 leerlingen nog een aantal gastlessen volgen op het Bornego College.

Extra uitdaging
Voor leerlingen uit groep 8 die meer uitdaging en verdieping aankunnen, organiseert het Bornego College al enkele jaren pluslessen. Iedere maandag komen zij op het Bornego College voor verdiepingslessen die worden gegeven door docenten Froukje Bekius en Jantje Postma. Regelmatig staan ook gastlessen van andere Bornego-docenten op het programma. Denk bijvoorbeeld aan een les lichamelijke opvoeding, Grieks of een microscoop- les bij biologie. Op deze manier maken de plusleerlingen alvast kennis met het ‘echte’ onderwijs op een middelbare school.

“Wij organiseren deze 8-plus lessen, omdat wij het belangrijk vinden dat leerlingen die op de basisschool uitgeleerd zijn, extra uitdaging krijgen. Daarnaast merken we dat deze leerlingen het leuk vinden om leeftijdsgenootjes te ontmoeten die hetzelfde denken als zij en dezelfde interesses hebben,” aldus Froukje Bekius. “Ouders geven ook aan dat ze blij zijn dat hun zoon of dochter deze mogelijkheid krijgt,” vult Jantje Postma aan. Froukje en Jantje zorgen dat de ouders maandelijks een update krijgen over wat er in de lessen gebeurt.

Interesse
Vol interesse luisterden de enthousiaste 8-plussers afgelopen maandag naar scheikundedocent Frans Meindertsma. Eerst kregen de leerlingen een presentatie. Daarna mochten ze zelf aan de slag. Onder begeleiding deden de plusleerlingen zelf twee proefjes. “Heel leuk!” vonden Viggo en Ids van OBS Akkrum het. Ook de andere lessen binnen de 8-plus vallen in de smaak. “We hebben al verschillende raadsels moeten oplossen en hebben een lapbook gemaakt. Dit is een folder met allemaal informatie over een bepaald thema,” vertellen ze.

Gastles klassieke talen voor alle leerlingen uit groep 8
In januari staan de gastlessen klassieke talen op de planning. De leerlingen volgen dan twee lessen klassieke talen: Latijn en Grieks (gymnasium). Hier kunnen naast de 8-plus groep ook andere leerlingen uit groep 8 bij aansluiten. Zien we jou ook in januari?