Som Today Moodle

Maand van de Geschiedenis

wo 04 okt 2017

Bornego-leerlingen maken producten voor thema-avond over 'geluk’


Oktober is de Maand van de Geschiedenis en dit jaar staat het thema ‘ geluk’  in de schijnwerpers.  Alle leerlingen (behalve de examenklassen) duiken in de geschiedenis om te kijken hoe mensen vroeger omgingen met geluk. Tijdens de lessen geschiedenis werken de leerlingen aan een eindproduct waarin het thema ‘geluk’ is verwerkt.

Columbus

Hidde uit vwo-2 van het Lyceum kwam op het idee om een landkaart te maken. ‘ Geluk bij een ongeluk’ staat er boven. “Columbus ontdekte Amerika bij toeval, terwijl hij bezig was de Atlantische oceaan over te steken naar Indië. Een geluk bij een ongeluk voor de ontdekkingsreiziger,” vertelt hij. Ook is Stefan geïnspireerd door Columbus. Hij maakt samen met nog twee klasgenoten de boot van Columbus na. “ Reizen staat voor geluk, je ontdekt nieuwe dingen. Columbus was niet voor niets een ontdekkingsreiziger,” zegt Stefan.

De tweedeklassers Wencke en Emma zijn druk bezig met het maken van een tempel. “Een tempel werd vroeger gebouwd door de Inca’s om goden te vereren.  Ook werd er gebeden voor gezondheid en geluk,” aldus Emma. Ze kwamen op het idee om een tempel te bouwen doordat er in het geschiedenisboek een stuk over de inca’s stond. Zelf worden ze ook gelukkig van deze lessen. “Het is een leuk project en een mooie afwisseling,” vertelt Wencke.

Ook de leerlingen van junior& mavo en het Bornego College in Joure doen mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op donderdagavond 19 oktober zijn alle eindproducten op het Lyceum te bewonderen.