Som Today Moodle

PWS-avond op Lyceum

ma 27 nov 2017

Dinsdag 28 november presenteren de (meeste) examenkandidaten van Bornego Lyceum het profielwerkstuk dat ze vorig schooljaar gemaakt hebben.


Voor de leerlingen is het een spannend moment, de presentatie is namelijk de laatste hobbel die genomen moet worden voor het afronden van het werkstuk.

Het profielwerkstuk (PWS) is een werkstuk waarin je onderzoek doet naar een bepaald vraagstuk en uiteindelijk een conclusie en oplossing geeft. Naast de onderzoeksvaardigheden die op de proef worden gesteld, is ook de samenwerking een belangrijke factor. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel van het eindexamen.

Halverwege het vorige schooljaar hebben de leerlingen een onderwerp uitgekozen en zijn er mee aan de slag gegaan. Een half jaar lang hebben zij zich in het gekozen onderwerp verdiept en geprobeerd om zo veel mogelijk te weten te komen. Onderwerpen verschillen van: '100 jaar BMW' tot 'Kledingvoorschriften op school'. En van 'Waarom zitten het nieuwe roken is' tot 'Lactose intolerantie'.

Voor het eindexamenvak management & organisatie hebben de leerlingen Lize en Brecht uit vwo 6 als onderwerp voor hun profielwerkstuk 'vrouwelijk leiderschap' gekozen. Samen hebben ze onderzoek gedaan naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in leidinggevende functies. Naast een literatuuronderzoek hebben ze zes mannen en zes vrouwen in leidinggevende functies geïnterviewd. "Nog altijd zijn er te weinig vrouwen in hoge functies. Ook blijken vrouwen meer empatisch te zijn dan mannen," vertelt Brecht. Komende dinsdag zullen zij de belangrijkste conclusies uit hun onderzoek presenteren.

Tijdens de PWS-avond worden ruim negentig presentaties gehouden in vier rondes van een kwartier, alles is vrij toegankelijk. Klik hier voor een overzicht van alle presentaties.