Over naastenliefde

Klas 2 aan de slag met naastenliefde

Koffieschenken in een verzorgingstehuis, tekenles geven op een basisschool, rommel opruimen in de wijk en voedsel inzamelen voor de voedselbank: het is slechts een kleine greep uit de activiteiten die de ruim 250 tweedeklassers van Bornego Junior & Mavo bedachten voor het project Naastenliefde. De leerlingen hebben als opdracht om iets voor een ander te betekenen zonder dat er iets tegenover staat. Allemaal voeren ze hun plan deze week uit.

Jildau, Julia, Yaël, Anke, Hanneke en Nika uit klas 2k en 2m hebben hun brainstormsessie erop zitten en zijn druk met de voorbereidingen van ‘hun’ activiteit. Zij gaan op woensdag de wijk in met een winkelkarretje om voedsel in te zamelen voor de voedselbank. Als bedankje zullen ze mensen hun zelfgebakken brownies geven. Het winkelkarretje mogen ze lenen van een supermarkt en met de voedselbank hebben ze afgesproken om de producten ’s avonds af te leveren.

Helemaal leuk

In eerste instantie reageerden de meiden een beetje huiverig op de opdracht. “Nu we bezig zijn, vinden we het helemaal leuk,” vertelt Hanneke. “De vrijheid om zelf iets te bedenken endat je iets voor een ander doet, geeft een goed gevoel,” vult Jildau haar aan. Daarnaast leren ze er veel van, vindt het groepje. Ze moeten immers samen een plan bedenken, het uitvoeren, contact opnemen met de supermarkt en de voedselbank.

De groepjes leerlingen hebben tot en met donderdag om hun activiteiten te bedenken en uit te voeren. Komende vrijdag, 15 februari, presenteren ze aan elkaar en belangstellende ouders wat ze hebben gedaan.