Bornego Joure

Klas J3c en J3d op excursie naar A-Ware

Op woensdag 19 juni zijn de leerlingen van klas 3C en 3D van Bornego Joure naar A-ware in Heerenveen gefietst. A-ware is gespecialiseerd in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van kaas, daarnaast produceren ze ook andere zuivelproducten. De productielijn van de vestiging in Heerenveen bevindt zich in een gebouw van 700 meter lang!
De excursie werd georganiseerd in het kader van de ‘Sciencedag’, een project waar de leerlingen van de derde klassen havo en vwo kennismaken met scheikunde en natuurkunde in de dagelijkse praktijk.

De leerlingen kregen eerst een korte presentatie van een kaastechnoloog. Deze houdt zich bezig met het ontwikkelen van verschillende kaasrecepturen. Daarna gingen de derdeklassers in groepjes de fabriek in waar ze de productie met eigen ogen mochten aanschouwen: het persen van de wrongel, het onderdompelen in het pekelbad en de verpakking voor de distributie. Wat opviel is dat een groot deel van de productie volledig is gemechaniseerd en geautomatiseerd.
Naderhand werd de groep verwend met verse kaas en drinkyoghurt en kregen ze een cap mee. De leerlingen kunnen terugkijken op een leerzame en buitengewoon interessante excursie!