PWS

Laura wint de profielwerkstukwedstrijd van de Hanzehogeschool Groningen!

Laura, leerling uit h5a, is met haar profielwerkstuk (PWS) eerste geworden tijdens de profielwerkstukwedstrijd van de Hanzehogeschool Groningen. Deze wedstrijd is voor leerlingen van alle examenklassen met een werkstuk dat een maatschappelijk relevant thema behandelt. Laura heeft voor haar PWS een ondernemingsplan geschreven en deze in de praktijk toegepast: creatievemondkapjes.nl.

Eigen bedrijf

Dit bedrijfje is gestart nadat ze samen met haar oma als hobby begon met het maken van mondkapjes. “Ik was niet van plan om er een bedrijf van te maken, maar vond het gewoon leuk om wat bij te verdienen,” vertelt de vijfdeklasser. Al snel kreeg ze meer bestellingen en kocht ze een eigen naaimachine. Inmiddels heeft Laura veel mondkapjes verkocht en helpen haar vriendinnen wanneer ze een grote bestelling heeft. “Soms zijn er bedrijven die mij een berichtje sturen met de vraag of ik 50 of 100 mondkapjes kan maken. Dan is het handig wanneer mijn vriendinnen meehelpen, en gezellig natuurlijk” zegt Laura.

Wedstrijd Hanzehogeschool

Met haar ondernemingsplan heeft Laura de profielwerkstukwedstrijd gewonnen. De driekoppige jury was erg enthousiast over het profielwerkstuk van Laura dat bestaat uit een ondernemingsplan, financieel plan en marketingplan. Ze vonden hem grondig, duidelijk onderbouwd en mooi om te zien hoe ze haar eigen talent heeft verbonden met het talent van haar oma. Iets wat Laura totaal niet had verwacht, maar wel ontzettend leuk vindt: “Zo leuk! Het gewonnen geldbedrag van 250 euro ga ik investeren in mijn bedrijfje.”

De toekomst

Laura blijft ondernemend. Voor creatievemondkapjes.nl is ze alweer druk bezig met de lentecollectie, schrijft ze verschillende bedrijven aan en promoot ze de mogelijkheid voor mondkapjes met logo. En hoewel ze het leuk vindt om een eigen bedrijf te hebben, heeft ze na lang twijfelen toch voor de opleiding verpleegkundige gekozen.

Wel heeft ze veel geleerd van deze ervaring. “Ik heb geleerd hoe je moet communiceren met klanten, hoe je een website kunt opzetten en op welke manier je jouw boekhouding kunt bijhouden. Ook heb ik beter leren plannen. Dit heb ik nodig wanneer er een piek in de bestellingen zit.” De opgedane kennis gaat ze gebruiken voor haar bedrijf, haar opleiding en de toekomst.