Mooie prestatie

Leerling Mardée van Bornego Junior wint FeRstival! 

Eerstejaars leerling Mardée van Bornego Junior heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de 80ste editie van het FeRstival! Zij wist op zaterdag 9 december in het Posthuis Theater de meeste indruk te maken op de jury. Ook twee van onze andere leerlingen zijn in de prijzen gevallen. Een bijzondere prestatie!

‘De acht hynders fan it Amelân’

De leerlingen namen het in het Heerenveense Posthuis Theater op tegen 28 deelnemers in verschillende categorieën. Mardée won de eerste prijs met het gedicht ‘De acht hynders fan it Amelân’ van Tjits Peanstra dat zij voordroeg bij de Starters, de categorie voor eerste klassers. Rienk won in diezelfde categorie de tweede prijs. Tweedejaars leerling Gerrit ging er met de derde prijs van door in de categorie Trochsetters, voor tweede en derde klassers.

Wurkwinkel

Als prijs mag Mardée haar gedicht opnemen, waar een speciale video van wordt gemaakt. Daarnaast heeft zij een “wurkwinkel”, oftewel een workshop, bij Fries Historisch en Letterkundig centrum Tresoar gewonnen.

Jubileumeditie

Het was een bijzondere editie van de Friese voordrachtswedstrijd. Zij vierden namelijk het 80-jarig jubileum. Arjan Hut, de nieuwe Dichter fan Fryslân, schreef hiervoor speciaal een gedicht dat hij voordroeg bij de opening van het FeRstival.

FeRstival

Het FeRstival wordt georganiseerd door Cedin, als onderdeel van Taalplan Fries 2023. In 1942 is het FeRstival door de Friese onderwijsraad in het leven geroepen, om met name Friese poëzie onder de aandacht van jongeren te brengen. In de 80 jaar dat het bestaat, hebben inmiddels heel wat jongeren Friese gedichten voorgedragen.

 

Fotocredit: Piet Douma