FIRST LEGO League

Leerlingen Bornego College winnen innovatieproject FIRST LEGO League

Leerlingen van het Bornego College hebben afgelopen zaterdag het innovatieproject van de FIRST LEGO League gewonnen.

FIRST LEGO League
Leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs gaan met elkaar de strijd. De deelnemers moeten in teams een duurzame oplossing bedenken voor een probleem in het thema ‘Cargo Connect’. Daarnaast moeten ze met een zelfgebouwde en -geprogrammeerde robot missies volbrengen. De teams worden ze door professionals uit het bedrijfsleven beoordeeld op vier onderdelen: de presentatie, de missies van de Legorobot, robottechniek en teamwork.

Duurzame oplossing
Al een aantal maanden bereiden de leerlingen zich voor. Ze werken niet alleen aan de robot van lego. Ze bereiden ook een presentatie voor waarin ze hun duurzame oplossing toelichten. Hiervoor zijn ze via Knooppunt Heerenveen in contact gekomen met MCS Drachten. Daar kwamen ze erachter dat zeecontainers niet alleen op het water van het schip vallen, maar ook aan wal door bijvoorbeeld harde wind. Met behulp van zelfgemaakte modellen presenteren de leerlingen hun oplossingen: airbags en elektromagneten.

Voorbereidingen
“Doordat de wedstrijd door corona een paar keer uitgesteld is, waren we meer dan goed voorbereid. We zijn trots op wat we gemaakt hebben en hadden vooral heel veel zin in zaterdag. Al gingen we natuurlijk wel voor de winst,” vertellen de leerlingen. Ook docent Martin Oldenhuis is trots op de leerlingen: “Ze werken ontzettend goed samen, tonen inzet en hebben een geweldige presentatie. Dat dit dan beloond wordt met de eerste prijs, is natuurlijk geweldig.”