Day for change

Leerlingen maken winst voor Day for change

Donderdagavond hebben derdejaars havo- en vwo-leerlingen voor een volle zaal het eindresultaat en de opbrengst gepresenteerd voor het project ‘Day for Change’. Daarvoor zetten de leerlingen in groepjes een eigen bedrijfje op. Tijdens de presentatie-avond, die werd geopend door wethouder Luciënne Boelsma, lieten de leerlingen zien hoe ze te werk zijn gegaan en hoeveel winst ze hebben gemaakt. Samen maakten alle bedrijfjes bijna 800 euro winst. School rond dit bedrag af naar 1.000 euro voor Day for Change.

Originaliteitsprijs

Leerlingen Anne, Dautsen, Marieke en Regina werden donderdag door vertegenwoordigers van de Rabobank uitgeroepen tot winnaar van de originaliteitsprijs. Het viertal had een microkrediet gekregen om hun onderneming ‘Cards for Change’ op te zetten. De meiden maakten zelf kaarten en verkochten deze. Het leverde ze maar liefst 127,55 euro winst op! Naast dit bedrijfje waren er ook leerlingen die bijvoorbeeld hamburgers verkochten en auto’s wasten.

In totaal acht weken werkten de derdeklassers voor het vak economie onder leiding van docent Jelle Hiemstra aan hun mini-onderneming. Eerder beoordeelde een vakkundige jury de ondernemingsplannen en verstrekte de leerlingen een mini-startkapitaal om hun bedrijfje op te zetten. Met leningen variërend van 12 tot 35 euro gingen de leerlingen vervolgens aan de slag voor Day for Change.

Winst

Day for Change zet zich in om ondernemerschap bij jongeren in Nederland enin ontwikkelingslanden te bevorderen. Dat doen ze bijvoorbeeld door leerlingen (zoals op het Bornego College) een microfinanciering te geven om een eigen onderneming op te zetten. De winst van de leerlingen gaat naar projecten van ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. In geval van de Bornego-leerlingen is dit Bamusuuta Women in Oeganda. Dit zijn 10 boerinnen die bananen en koffie verbouwen en verkopen. Met het geld kunnen ze meer grond kopen.