Young Climathon

Nieuw duurzaam ontwerp voor Burgemeester Kuperusplein door leerlingen Bornego College

Op 10 en 11 juli vond de Young Climathon plaats voor vierdejaars vwo-leerlingen van het Bornego College. Tijdens deze dagen werkte zij aan een casus vanuit de Gemeente Heerenveen: het opnieuw inrichten van het Burgemeester Kuperusplein op een duurzame en innovatieve manier.

Hoe kan het Burgemeester Kuperusplein zo worden ingericht dat het zowel wordt voorzien van voldoende parkeerplaatsen als groene ontmoetingsplaatsen? Dat is de vraag waar leerlingen mee aan de slag gingen. Gemeente Heerenveen vond het hierbij belangrijk dat er werd gekeken naar een duurzame en innovatieve oplossing die de behoeften van de huidige en toekomstige generaties vervult.

Na twee dagen gevuld met workshops, brainstorm- en ontwerpsessies presenteerden de leerlingen uiteindelijk in groepjes hun ontwerpen aan de jury voor het plein in Heerenveen. Van bijzondere oplossingen voor de parkeerplaatsen tot aan unieke concepten voor de ontmoetingsplaatsen, waarin veel kenmerkende Friese elementen in terugkwamen. Uiteindelijk werd door wethouder Gerrie Rozema het winnende ontwerp bekend gemaakt. Rozema gaf aan erg onder de indruk te zijn geweest van alle ontwerpen, de innovatieve ideeën en de aandacht voor natuur.

Samenwerking overheid, ondernemers en onderwijs

De Young Climathon komt voort uit een samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs. Hierbij sloegen Gemeente Heerenveen, KWS Infra, ontwerpbureau Marseille Buiten, Bornego College namens Onderwijsgroep Midden-Friesland en Knooppunt Heerenveen de handen in een en werd de Young Climathon door Young Innovators en Stichting Technotrend begeleid. Een belangrijke motivatie voor alle initiatiefnemers is het inspireren van de jongeren en duurzaamheid, klimaatproblematiek en het belang voor de huidige en toekomstige generaties onder de aandacht te brengen.