Som Today Moodle

gymnasium

Heb je vwo-advies? Vind je het leuk om met taal bezig te zijn? Leer je gemakkelijk en wil je meer weten over de Griekse en Romeinse cultuur? Dan is het gymnasium iets voor jou!

Atheneum of gymnasium

Gymnasium en atheneum worden samen wel het vwo genoemd (vwo is de afkorting van voorbereidend wetenschappelijk onderwijs). Het gymnasium is niet hoger dan het atheneum en het niveau van de examenvakken is gelijk. Maar er zijn wel verschillen. Het grootste verschil zit in de klassieke talen. Kies je voor het gymnasium, dan krijg je ook les in de vakken Latijn en Grieks. Later, in klas vier,  krijg je het vak Klassieke Culturele Vorming (KCV), waarin je van alles hoort over mythologie, theater, filosofie en geschiedenis.

Inzet

Gymnasiumleerlingen hebben evenveel lesuren als leerlingen op het atheneum, maar de stof voor Grieks en Latijn is soms pittig. Inzet en doorzettingsvermogen zijn dus wel belangrijk! Je krijgt er een uitdagende opleiding voor terug. De reis naar Rome in klas vijf is voor veel leerlingen het hoogtepunt van de opleiding.

Profielen

Met een gymnasiumdiploma kun je naar het hoger beroeps onderwijs (hbo) of een universiteit. Je krijgt  de eerste drie jaar een brede opleiding en kiest in klas 3 een profiel om je verder in te verdiepen. Dit zijn die profielen:

  • Natuur en techniek;
  • Natuur en gezondheid;
  • Economie en maatschappij;
  • Cultuur en maatschappij.

In de tweede fase krijg je les in algemene vakken (zoals Nederlands en Engels), verplichte vakken die horen bij het gekozen profiel en keuzevakken. Je leert zelfstandig te werken, te plannen en te organiseren. Zo bereiden we je voor op het vervolg van je studieloopbaan!

Voorlichting

Lastig om een keuze te maken voor een profiel? Leerlingen uit klas 3 en hun ouders krijgen uitvoerige voorlichting over de tweede fase en de keuzes die gemaakt moeten worden. En natuurlijk kunnen leerlingen altijd rekenen op ondersteuning van bijvoorbeeld de mentor en de decanen bij ons op school.

Downloads

Flyer Gymnasium Junior
Folder Tweede Fase (Flash flipbook) Klik hier voor de PDF versie.
Flyer Gymnasium Joure