i-zone

Ontruimingsoefening op Bornego Junior

Vandaag werd op Bornego Junior een bijzondere ontruimingsoefening uitgevoerd. Deze oefening was bedacht en in scène gezet door 21 leerlingen van de keuzemodule (i-zone) brandalarm. Samen met Anne en Anke van brandweer Heerenveen hebben de leerlingen zich de afgelopen weken voorbereid op deze oefening.

Ontruimingsoefening
Bij de i-zone brandalarm hebben de leerlingen samen met de brandweer besproken wat brand is, wat een brandgevaarlijke situatie op school is en leerden ze een ontruimingsoefening bedenken. Wat moet een BHV-team van de school bijvoorbeeld doen en wat gebeurt er als de brandweer komt? Dit had als doel om in de laatste les een ontruimingsoefening in scène te zetten.

Om 12 uur gingen donderdag alle leerlingen van de i-zone met een smoesje uit het lokaal. Samen creëerden ze een nepbrand nabij de gymzaal met een rookmachine en lichtslangen. Ook werden een aantal leerlingen als slachtoffer geschminkt met bloed of roet. Daarna wachtten de leerlingen in spanning op het brandalarm.

Na het afgaan van het brandalarm verzamelden de BHV’ers zich al snel bij de ingang. Ook docenten met hun klassen kwamen vlug de trap af en verzamelden zich op het schoolplein. Ondertussen noteerden leerlingen van de i-zone brandalarm of alle punten van het ontruimingsplan goed werden uitgevoerd.

Interessant en leerzaam
Een leerzame i-zone volgens de leerlingen. “Ik heb geleerd hoe je moet omgaan met brand en hoe je een ontruimingsoefening kunt zetten,” verteld een tweedeklasser. Een leerling uit klas 1 vult haar aan “Dit kunnen we ook thuis toepassen. Ik weet nu bijvoorbeeld waar je het beste rookmelders kunt plaatsen.”

Ook conciërge en BHV’er Sjoerd vond de oefening interessant: “we hebben ingezien dat onze communicatie beter kan. Ik vind het vooral leuk dat er een reactie vanuit de leerlingen komt.  Ze zijn erg bewust met brandveiligheid bezig en ik denk dat dat erg leerzaam is.”