LC top talent

Stem op onze topwerkstukken!

Op woensdag 25 april worden in Leeuwarden het beste profielwerkstuk en sectorwerkstuk van Friesland gekozen. Aan deze verkiezing van de Leeuwarder Courant doen ook vier werkstukken van het Bornego College mee. Help de makers een handje en stem via de site van de Leeuwarder Courant op hun werkstukken. Misschien is de publieksprijs dan wel voor een Bornego-werkstuk! Stemmen kan tot 23 april via deze link.

Dit zijn onze toppers

De Afsluitdijk (sectorwerkstuk door Bennie en Rens)
Waar een bezoekje aan de Afsluitdijk niet goed voor is. Het bracht Bennie op het idee om hier zijn sectorwerkstuk over te schrijven. Samen met klasgenoot Rens heeft hij onderzocht ‘wat is de afsluitdijk nou eigenlijk?’ Het antwoord lijkt simpel; een weg door het water die ons beschermt tegen overstromingen. Maar na onderzoek zijn ze tot de conclusie gekomen dat de Afsluitdijk veel meer doelen heeft. ‘Wat we nog niet wisten is dat de Afsluitdijk ook voor duurzame ontwikkeling ingezet kan worden,” vertelt Rens. “De combinatie van het zoutwater uit de Waddenzee en het zoetwater uit het IJsselmeer helpt bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van duurzame energie,” zegt Bennie. Het duo is enorm onder de indruk geraakt van dit mooie stukje infrastructuur zoals ze het zelf noemen.

Lactose-intolerantie (pws door Ilse)
Wat is de bereidheid van mensen om lactose-pillen te slikken? Het is de hoofdvraag van het pws van Ilse. Middels een enquête onderzocht ze of mensen met een lactose-intolerantie bereid zijn om daar pilletjes voor te slikken. “Zo’n pil moet je iedere keer slikken als je koemelk drinkt of eet en zorgt er bij de meeste mensen voor dat ze gewoon koemelk kunnen drinken,” vertelt ze. “Zo’n 78% van de ondervraagden was hiertoe bereid.” Ilse vond het maken van haar werkstuk heel erg leuk. “Ik deed het voor biologie en scheikunde omdat ik dat een mooie combi vindt.” Op school onderzocht ze hoe stoffen in de melk worden verteerd en ze liet zich bij Friesland Campina uitgebreid rondleiden.

Ouderenzorg (sectorwerkstuk door Anniek, Fenna en Nicole)
Hoe is de ouderzorg tegenwoordig geregeld? Fenna, Anniek en Nicole vinden dit een belangrijk onderwerp dat bespreekbaar moet worden gemaakt. Vandaar dat ze dit onderwerp hebben gekozen voor hun sectorwerkstuk. “Als het goed is krijgen we hier allemaal mee te maken. Ook neemt de gemiddelde levensverwachting toe. Belangrijke factoren voor een goede ouderenzorg,” vertelt Fenna. Ze hebben gesproken met de oprichter van Wilhelminaoord. Fenna geeft aan dat op dit moment de ouderzorg goed is geregeld, maar op lange termijn is er wel meer personeel nodig. “Ouderen blijven langer thuis wonen en worden ouder,” aldus Fenna.

Vrouwen staan hun mannetje (pws door Brecht en Lize)
Vrouwen in de bedrijfstop: Lize en Brecht vonden het een interessant en actueel onderwerp en besloten er daarom hun profielwerkstuk over te schrijven. “We vinden de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in de top storend en waren benieuwd hoe dat komt,” vertelt Brecht. Het tweetal ging op onderzoek uit en interviewde verschillende mannen en vrouwen in directiefuncties. Daarnaast deden ze een literatuuronderzoek. De literatuur was wel duidelijk vertelt Lize. “Volgens de literatuur kunnen vrouwen beter leiden dan mannen.” Waarom er dan toch zo weinig vrouwen aan de top zijn? “Dat komt door meer persoonsgebonden eigenschappen,” aldus Brecht.