Som Today Moodle

Oud-Bornego'ers

Beroemd of niet, oud-Bornego'ers vergeten Bornego niet.
Keeper Jelle ten Rouwelaar, danseres Mayke van Veldhuizen, kinderboekenschrijfster Lida Dijkstra, fysiotherapeut Etzer Dijkstra, regisseur Mirjam de With, sterrenkundige Albert Zijlstra, advocaat Harm Jan Tulp en vele anderen, hebben allemaal hun eigen herinneringen aan het Bornego College.

Oud-Bornego'er Tanja bowlt

Met haar 18 jaar is Tanja Havesman uit Heerenveen nog een hele jonge oud-Bornego'er. In 2013 deed ze eindexamen op Bornego Beugel. Nu leert ze voor directiesecretaresse op het mbo. Toch hoopt ze stiekem haar geld straks op een andere manier te verdienen: met bowlen als het even kan.

"Mensen zien bowlen vaak als een recreatiesport," erkent Tanja. Voor haar is het topsport. Wekelijks traint ze zo'n vier tot vijf keer in de week op de bowlingbaan bij de vereniging in Heerenveen. Bovendien doet ze aan fitness om haar rug te sterken. "Die wordt behoorlijk belast tijdens het bowlen, net als mijn pols," verklaart ze. "Daar hangt toch snel 7 kilo aan."

Behalve de fysieke kracht komt het tijdens haar sport vooral aan op mentale weerbaarheid. "Het moeilijke van bowlen is niet het weggooien van de bowlingbal," legt ze uit. "Het moeilijke is dat je dat steeds herhaalt op de centimeter nauwkeurig." Het is niet voor niets dat haar begeleiders soms aan de kant staan te schreeuwen tijdens een training. "Daar moet ik me voor afsluiten. Het is een heel mentaal spelletje." Het is ook een heel leuk spelletje, vindt ze. "Het gevoel dat je hebt nadat je acht strikes achter elkaar gooit, is onbeschrijfelijk."

Nederlands Kampioen
Al dat trainen werpt zijn vruchten af. Eind vorig jaar werd Tanja in Haarlem Nederlands Kampioen bij de junioren. En komend najaar doet ze mee aan de kwalificatie voor de worldcup in China. Nederland mag een mannelijke en vrouwelijke deelnemer afvaardigen en Tanja hoopt natuurlijk dat zij de ticket voor de World Cup Bowling in Shanghai in haar zak mag steken. Tot die tijd vermaakt ze zich prima op landelijke toernooien.

Hoe ze ooit aan het bowlen is begonnen? "Eigenlijk komt dat wel een beetje door het Bornego College," lacht ze. "Tijdens een sportsnuffelweek op de Falkenaweg had ik bowlen gekozen. "Ik dacht dat is toch geen sport, maar het was geweldig," praat ze enthousiast. Op 13-jarige leeftijd werd ze lid van de bowlingvereniging. "Na een jaar kocht ik mijn eerste eigen bowlingbal en werd ik steeds beter."

Geoliede machine
De combinatie met school was vanaf het begin goed te doen. "Ik train meestal 's avonds dus dat is ideaal. Net als op de baan ging haar Bornego- schoolcarrière als een geoliede machine. Ze begon op de Falkenaweg en ging door naar Bornego Beugel. "Natuurlijk had ik wel eens een onvoldoende, maar die was meestal met een herkansing al weer weggewerkt." Wiskunde en boekhouden vond ze leuk om te doen, Frans iets minder. Gelukkig kon ze dat vak in klas 3 laten vallen. Nog regelmatig denkt ze terug aan haar Bornego-tijd. "Soms maak ik nog even een praatje op de Beugel. Ik heb hele positieve herinneringen aan mijn schooltijd. Het is de periode dat je opgroeit en langzaam volwassen wordt. Ik ben daar goed in begeleid. Ik heb mezelf leren kennen dat is de grootste winst. Daar heb ik nu nog wat aan."

Politieschool
Het was de decaan die haar de spiegel voorhield toen ze vertelde dat ze naar de vooropleiding van de politieschool wilde. "Hij vroeg me wat ik zou doen als ik vervolgens niet werd toegelaten tot de politieschool." Tanja koos daarom voor een brede mbo-opleiding op niveau 4. Voor de zomervakantie is ze klaar met de studie directiesecretaresse. Nog steeds wil ze politieagent worden. Dat kan prima met haar huidige opleiding als stevige basis. Bowlen staat voor eerst op nummer 1. Wat zou het leuk zijn als ze haar brood ermee kan verdienen. Daarvoor zal ze naar Amerika moeten, waar de beste bowlers zo maar twee ton per jaar verdienen. "Niets is onmogelijk, zegt Tanja. "Ik blijf heel veel trainen en dan zie ik wel waar ik eindig. Ik ben nog jong."