Zaterdag 14/12

Vier Bornego-leerlingen in finale FeRstival

Leerlingen Wyanne, Bjoke, Wybren en Klaske staan zaterdag 14 december in de finale van de Friese voordrachtwedstrijd FeRstival in het Posthuis Theater in Heerenveen. In november droegen zij met succes hun gedicht voor tijdens de voorronde. Komende zaterdag hopen ze in de finale hetzelfde te doen.

Het doel van FeRstival is om jongeren in aanraking te laten komen met Friese poëzie. Bij FeRstival gaat het erom dat deelnemers een gedicht zo mooi mogelijk voordragen.

De deelnemers worden ingedeeld in drie categorieën. Starters, Trochsetters en Toppers. Wyanne komt uit in de categorie Starters, Bjoke en Wybren komen uit in de categorie Trochsetters en Klaske in de categorie Toppers. Een deskundige jury reikt in alle drie categorieën een eerste, tweede en derde prijs uit. Zij letten onder andere op uitspraak, articuleren, overbrengen en tekst vastheid.

Spannend

Derdeklasser Bjoke staat dit jaar voor de derde keer in de finale. Zaterdag draagt ze een gedicht voor van Berber van der Geest, met de titel ‘Fers’. ‘Ik heb er weer heel veel zin in,” vertelt ze. Zesdeklasser Klaske doet voor de zesde keer mee aan de Friese voordrachtwedstrijd. Ze heeft gekozen voor het gedicht ‘Brief aan de presidint’. “Ook de zesde keer is weer net zo spannend,” aldus Klaske. De leerlingen Wybren en Wyanne doen voor het eerst mee. Wybren doet mee met het gedicht ‘Guerilja’ en Wyanne met ‘Proefrit’. “Ik vind het spannend om het uit mijn hoofd te moeten doen,” zegt Wybren.