IN DE SPOTLIGHT

Wisselbeker FeRstival uitgereikt aan winnaar Mardée van Bornego Junior

Eersteklasser Mardée ontving afgelopen dinsdag, 2 april, de wisselbeker van het FeRstival. Zij won in december de eerste prijs tijdens deze Friese voordrachtwedstrijd. De prijs werd dinsdag op school uitgereikt door Jaap Cuperus van Cedin Onderwijs.

‘De acht hynders fan it Amelân’

Mardée won in december 2023 de eerste prijs in de categorie Starters met het gedicht ‘De acht hynders fan it Amelân’ van Tjits Peanstra. Het was vanwege het 80-jarig jubileum een bijzondere editie van de Friese voordrachtwedstrijd.

Prijzen

Als prijs mag Mardée in juni haar gedicht opnemen in de vorm een speciale videoclip. Ook heeft zij een “wurkwinkel”, oftewel een workshop, bij Fries Historisch en Letterkundig centrum Tresoar gewonnen. De wisselbeker mag daarnaast natuurlijk niet ontbreken. Tijdens het uitreiken motiveerde Jaap Cuperus leerlingen om de volgende editie ook mee te doen. “Het is een hele mooie kans voor kinderen in Friesland om, in een tijd waar veel Engels wordt gesproken, zich te onderscheiden met de Friese taal.”

Voor herhaling vatbaar

Mardée werd door de uitreiking weer even teruggebracht naar het moment dat ze won. “Ik heb geleerd hoe het is om op het podium te staan en dat als je graag wil, dat je het ook kan.” Wat ze zou adviseren aan andere leerlingen die mee zouden willen doen: “Vertrouw op jezelf en kies een gedicht dat bij je past, zodat je daar echt je gevoel in kan leggen.” Op de vraag of ze nog een keer mee zou doen, antwoordt ze direct: “Ja, heel graag!”

FeRstival

Het FeRstival wordt georganiseerd door Cedin, als onderdeel van Taalplan Fries 2023. In 1942 is het FeRstival door de Friese onderwijsraad in het leven geroepen, om met name Friese poëzie onder de aandacht van jongeren te brengen.